Door de toenemende vaste maanduitgaven kampen steeds meer huishoudens met betalingsproblemen in 2022. Maar liefst 42% van de meerpersoonshuishoudens en 37% van de eenpersoonshuishoudens ervaart betalingsproblemen dit jaar. Steeds meer mensen ontvangen betalingsherinneringen en treffen regelingen omtrent het betalen van schulden. Consumenten lossen hun betalingsachterstanden op door geld van de spaarrekening te halen, geld te lenen bij familie of door een voorschot te vragen op het salaris. Het Nibud maakt zich in het bijzonder zorgen over jongvolwassenen onder de 35 jaar. Het Nibud presenteerde haar rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste uitkomsten rond de betalingsproblemen in 2022 en leggen we uit hoe je hier als intermediair op inspeelt.
Doordat we in een uitgavencrisis zitten, waarbij consumenten hun best doen om alle rekeningen te betalen, heeft meer dan één derde van de Nederlandse huishoudens betalingsherinneringen. Bovendien heeft 21% van de huishoudens een betalingsregeling kunnen treffen en heeft maar liefst 10% om een voorschot op het salaris gevraagd. Gemiddeld gaat het bij de huishoudens om meer dan drie betalingsproblemen. De top vier te laat betaalde rekeningen bestaan uit de zorgverzekering (28%), energierekening (27%), waterrekening (24%) en de huur/hypotheek (24%).
Ter contrast – In 2018 vroeg 4% om een salaris voorschot, in 2022 ligt dat op maar liefst 10%. In 2018 gaf 11% van de jongvolwassenen (35 jaar of jonger) aan te kampen met betalingsproblemen, in 2022 ligt dat op maar liefst 26%.
Als intermediair wil je niets liever dan dat het je klanten financieel voor de wind gaat. Dat ze zo min mogelijk te maken krijgen met betalingsherinneringen. Gezien bovenstaande marktcijfers is het niet ondenkbaar dat ook een deel van jouw klanten hier mee te maken krijgt of al te maken heeft. Als tussenpersoon ben je meestal afhankelijk van de provisie die jouw klanten voor je binnen brengen. Wanneer zij hun polis niet meer kunnen betalen, valt ook jouw provisie weg. Als financieel adviseur en vaak ook vertrouwenspersoon moet er je alles aan gelegen zijn er voor te zorgen dat je klanten aan al hun betalingsverplichtingen kunnen blijven voldoen.
Arjan Vliegenthart – Nibud: “Vooral de hoge vaste lasten groeien mensen boven het hoofd.”
Hoe signaleer je klanten die betalingsproblemen hebben of wellicht in betalingsproblemen gaan komen.
Dit doe je door met de klanten in gesprek te gaan. Lukt het niet via een fysiek bezoek, dan zijn een telefonisch contact of een inventarisatie via de mail prima alternatieven. Vervolgens ga je samen met de klant op zoek naar een oplossing. Een consumptief krediet is hierbij vaak de meest voor de hand liggende optie om op een verantwoorde manier financiële ruimte te creëren. Met een persoonlijke lening weet je voor de gehele looptijd wat je lasten zijn, en de lening wordt alleen verstrekt door de kredietverstrekker als dit financieel verantwoord is.
Krediet Service Center kan hierbij voor jou als tussenpersoon een uitkomst bieden als je zelf als tussenpersoon geen kredieten aanbiedt, hier geen tijd voor hebt of te weinig kennis hebt. Een serviceprovider kredieten gaat voor jouw klant op zoek naar het beste kredietvoorstel en neemt daarbij al het werk uit handen, van uitbetaling tot nazorg. Jij als tussenpersoon ontvangt provisie op het afgesloten krediet, waardoor je jouw portefeuille kan versterken en uitbreiden. Bovendien werk je klantgericht als je in de kredietbehoefte van de klant kan voorzien, want zoals je uit bovenstaande cijfers kan halen is deze behoefte aanwezig onder de doelgroep van het intermediair.
Door de flinke stijging in maandlasten kan het voor jouw klanten moeilijk zijn of worden om aan de maandelijkse hypotheek- of huurverplichting te voldoen. Dit is vervelend voor de hypotheekverstrekker en verhuurder, en kan grote gevolgen hebben voor jouw klant. Als jouw klant niet kan voldoen aan de betalingen dan zal de achterstand op de aflossing van een hypotheek mee worden genomen naar volgend jaar, waardoor de problemen zich opschuiven. Gezien de onzekerheid met betrekking tot energieprijzen en inflatie zijn dit geen problemen die opgeschoven kunnen worden. Het is dan ook in het eigen belang van de tussenpersoon om betalingsproblemen bij haar klanten te signaleren, om zo hun eigen portefeuille in stand te houden. Zoals eerder al vermeld hebben nu 24% van de mensen een betalingsachterstand op de hypotheek of huur, volgens Nibud.
Nooit eerder zag het Nibud het aantal zelfstandig wonende jongvolwassenen, bestaande uit jongeren onder de 35 jaar, zo hard stijgen in betalingsproblemen. Maar liefst 26% onder de jongvolwassenen ervaart betalingsproblemen. Vooral de stijgende vaste lasten zorgen voor problemen met rondkomen onder jongvolwassenen. Daarnaast zijn er ook zorgen over een stijging in prijs van consumptiegoederen. In 2018 had slechts 11% van deze doelgroep betalingsproblemen. De dagelijkse stress om betalingsproblemen, heeft een groot effect op het functioneren van jongvolwassen in de maatschappij. Het is belangrijk om jongvolwassenen van het juiste advies te voorzien in het verantwoord oplossen van deze problemen. Heb jij jongvolwassenen in je klantenbestand? Houd deze groep dan nauwkeurig in de gaten en ga samen, waar en wanneer nodig, op zoek naar een passende oplossing.
Bron: (Redactie Infinance, 2022) Nibud
Krediet Service Center is een service provider gespecialiseerd in consumptieve kredieten. KSC biedt adviseurs en tussenpersonen direct toegang tot alle kredietverstrekkers in Nederland. Door ons grote specialisme in consumptief krediet kan je jouw klant altijd het beste krediet voorstel aanbieden en ontvang je standaard de beste provisiebetalingen op uw portefeuille. In 2019 is KSC door DFO uitgeroepen als beste service provider kredieten!
Bij Krediet Service Center kan je 24/7 een aanvraag indienen. Als je de beschikking hebt over hypotheek aanvraagpakket Adviesbox of Findesk kan je die systemen gebruiken. KSC heeft echter ook een eigen Mijn Krediet Omgeving waar je aanvragen kan indienen. Bij de aanvraag kan je er zelf voor kiezen of jij als adviseur in de lead blijft, of dat je alles uit handen geeft aan de adviseurs van KSC. Ook de nazorg. Wanneer je alles uit handen geeft is je beloning wat lager, maar verschaf je jezelf enorme tijdwinst voor andere zaken.
Wil je ontdekken wat KSC voor jou kan betekenen? Stuur ons een berichtje en we nemen contact met je op!